Netto Aanrader Score & RMI

Waarom heeft de ene verzekeraar veel meer fans dan de andere?
Deze en andere vragen worden beantwoord in een onderzoek naar 18 verzekeraars dat is uitgevoerd door RMI en haar samenwerkingspartner Etil. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat lang niet alle klanten van een verzekeraar deze durven aan te bevelen aan familie, vrienden of kennissen. Sterker nog: sommigen raden anderen juist af om klant te worden van ‘hun’ verzekeraar. Om aanbevolen te worden moet een verzekeraar op een groot aantal punten goed beoordeeld worden; om afgeraden te worden lijkt een slechte beoordeling op slechts twee punten genoeg. Welke dat zijn en welke verzekeraars veel ‘fans’ hebben (of juist niet), staat in een samenvatting van de resultaten in het vakblad voor financieel adviseurs VVP.

Over Evert Webers

Tags: , , , ,